Opinie

Simona Halep -victima unei conjuncturi

Simona Halep a aparut in prim-planul vietii noastre sociale de vreo cateva luni. Eu personal am auzit de ea prima oara dupa ce a castigat turneul din Qatar de la Doha. Apoi s-a accidentat la Dubai si a inceput nebunia. Toata lumea este extaziata de micuta tenismena. Eu obisnuisc sa ascult Radio Romania Actualitati, un radio public decent. In ultima perioada insa se exagereaza intr-un mod paranoic cu prezentarea minunii de la marginea marii, Simona Halep. Paranoia asta imi aduce aminte de epoca Ceausescu in care era luat cate un sportiv si se facea din imagianea lui o imagine a perfectiunii si in special se justifica mitul poporului extraordinar. Prin performantele in sport se justifica nationalismul comunismului romanesc. Oamenii care au comentat pe vremea lui Ceausescu sportul romanesc au modelat discipoli care pastreaza linia.In realitate performantele sportului romanesc din vremea national comunismului practicat de Ceausescu sunt legate de dorinta dictatorului de a vinde o imagine deformata despre realitatile din societatea de atunci. Sportivii care practicau sporturi de performanta erau atent monitorizati si sprijiniti.

Simona Halep a ajuns in pozitia de a fi a doua in clasamentul mondial al tenismenelor din lume prin eforturi propri. Statul nu a ajuta-o deloc cum dealtfel nici alte jucatoare nu sunt ajutate de tarile lor de origine. Pana la urma tenisul este un sport individual care tine de fiecare jucator in parte. In schimb peste aceasta performanta de conjunctura a Simonei Halep s-a suprapus aparatul de propaganda comunista care a ramas vigilent si eficace. In felul acesta Simona a devenit jucatoarea de tenis cea mai mediatizata in Romania. A devenit o moda. Reactile sunt bombastice si deplasate prin ridicolul lor. Simona este pusa alaturi de mari jucatori de tenis care sunt conscrati in sportul asta de ani de zile. Este la moda sa o lauzi pe Simona, sa-i dai like-uri sa mergi la meciurile ei de tenis. Ridicolul situatiei consta in faptul ca pe langa faptul ca fata asta este extrem de limitata, un vocabular sarac ca al oricarui sportiv de performanta in fond, nu are nici valoare pe care o reclama publicitatea de care se bucura. Suntem exact in situatia lui Bute care a reusit sa ajunga compion mondial si care dupa aceia a angajat cateva meciuri usoare. In momentul in care s-a intalnit cu primul pugilist cu adevarat de valoare a fost spulberat pur si simplu. A fost atat de mult afectat incat de atunci nu reuseste sa-si mai revina. Iar eu cred ca nu este foarte departe Simona avand in vedere piedestalul pe care a fost artificial ridicata.

Sa facem cateva constatri de bun simt. Simona Halep a ajuns sa ocupe acest loc doi fara sa castige nici un turneu de Mare Slam. Simona Halep a participat la tot felul de turnee marunte(Sofia, Bucuresti, ) cu premii de 10.000 de USD, turnee care nu se afla pe agenda marilor jucatoare de tenis din lume. Simona Halep are mari probleme in momentul in care intalneste jucatoare de tenis din primele 100. A reusit de obicei sa castige turnee mici de tenis jucand pe culoare favorabile sau beneficiind de faptul ca anumite jucatoare importante au fost eliminate sau s-au accidentat in timpul turneului. In general ascensiunea Simonei Halep s-a bazat pe conjuncura. In mometul in care a intalnit-o pe Maria Sharapova a fost invinsa fara drept de apel. De cinci ori. Numai anul asta de trei ori. Iar Maria Sharapova este pe locul 6-7 in lume. Propaganda asta de frustrati comunisti care gasesc in fiecare infrangere a Simonei explicatii ce tin de arbitraj sau de jucatoarea care a invins-o. Exact aceleasi explicatii ca pe vremea lui Ceausecu cand trebuia sa comenteze un meci de fotbal in care echipele noastre erau invinse. Noi niciodata nu gaseam o vina in pregatirea noastra, tot timpul altii erau de vina. Si se pare ca asta a devenit practica nationala.
Simona Halep se gaseste deja in cadere libera. Mai devreme sau mai tarziu trebuie sa intalneasca jucatoare de tenis adevarate. Atunci vom vedea exact valoarea Simonei. Din pacate propaganda asta desantata nu ii face decat rau. Inclusiv atitudine ei de a se complace in confortul laudelor libidinoase. Am observat ca deja pierde din ce in ce mai multe partide si rade din ce in ce mai mult. Seriozitatea aia de la inceput, cand parea o jucatoare speriata dar seriosa si concentrata a disparut.
Prevad ca in momentul in care va trebui sa se confrunte cu jucatoare de tenis profesioniste de valoare va cunoaste gustul amar al infrangerii. Si probabil ca toate meciurile pierdute incet, incet o vor afecta psihic ajungand sa inteleaga si ea ca toate onorurile primite au fost efemere si fara substanta.

Am auzit ca facultatea de Educatie Fizica si Sport din Constanta i-a oferit deja un post de profesor in cadrul Facultatii dupa infrangerea din turneul de la Roland-Garros. Atunci pentru Maria Sharapova care are 5 turnee de Grand Slam castigate, sau Serena Williams care are 30 de turnee castigate(15 la simplu, 13 la dublu si 2 la dublu mixt), sau Venus Williams cu 20 de turnee de Grand Slam castigate etc, ce posturi avem? Noi facem din infrangeri victorii incercand sa ne mentinem in mod fals moralul. Daca nu reusim sa fim critici si sa ne evaluam corect situatia niciodata nu vom evolua. Nu vom progresa.Nu stiu de ce , imi vine in minte , ceea ce Brancusi a spus la intoarcerea sa in Romania.

Cand am plecat v-am lasat saraci si prosti , acum cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti.

Oare asta sa ne caracterizeze?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.